Start met het verkopen van producten op BOL.COM

 

LEESTIJD: 12 minuten

Allemaal leuk en aardig, maar waar begin ik als ik mijn producten succesvol wil verkopen op bol.com? Een korte introductie en background informatie over verschillende marketplaces lees je hier. Vanaf nu gaan we het over bol.com hebben. Waarom bol.com? De zware jongens onder de markeplaces zijn bol.com en Amazon waarbij bol.com natuurlijk Nederlands is en naar onze mening iets toegankelijker dan Amazon.

Daarnaast is Bol.com de bekendste en waarschijnlijk ook de grootste webshop van Nederland en Belgie. 13 miljoen unieke klanten die minstens één bestelling hebben geplaatst in 2021. Dankzij de grootte van dit platform is het een unieke kans om jouw producten ook te verkopen op dit platform.

Stap 1: het aanmaken en activeren van je verkoopaccount

De allereerste stap om je Bol.com winkel te openen is het aanmaken van een verkoopaccount. Hierbij zijn de volgende gegevens vereist:

  • E-mailadres (voor het inloggen en contact)
  • Bedrijfsgegevens (zoals contactgegevens & KvK-nummer)
  • Financiële gegevens (geldig btw- en/of VAT-nummers)
  • Retourinstellingen (je eigen retourservice of die van Bol.com)
  • Landen waar je wilt verkopen (in welke landen je verkoopt, Nederland & Belgie) )

Bol.com geeft je de keuze of je in Nederland en/of België wil gaan verkopen. Verkoop je vanuit Nederland aan Belgische klanten? Check dan goed of er Belgische belastingverplichtingen van toepassing zijn voor jouw winkel. Voor Nederland zijn zowel een KvK-inschrijving als een BTW-nummer verplicht om te verkopen via Bol.com met een zakelijk verkoopaccount. Je kan de landen waar je wilt verkopen na het aanmaken van je account altijd wijzigen.

Zodra je winkel is aangemaakt op bol.com kan je beginnen met het toevoegen van producten.

Stap 2: welke producten ga je verkopen?

Zodra je duidelijk hebt wat voor een soort assortiment je wilt gaan verkopen op bol.com dan moeten deze producten worden toegevoegd worden op het platform. Let op, bol.com hanteert wel een aantal voorwaarden voordat je jouw assortiment kan toevoegen. Ze moeten passen binnen het eigen assortimentsbeleid van bol.com. Het zou kunnen dat voor jouw producten extra verkooprechten nodig zijn.

Sommige producten zijn ook ongeschikt om te verkopen op bol.com. Voorbeelden zijn levende dieren, licenties, lidmaatschappen of vuurwerk.

Hier kan je het assortiment van bol.com per productcategorie of thema bekijken.

Let op(!): bol.com is het grootste e-commerce platform van Nederland. Zolang jij geen ongeschikte producten verkoopt is de kans er groot dat je producten worden toegelaten tot het platform.

Zorg ervoor dat je producten geldige EAN-codes hebben. Een EAN code kan je al voor 2,50euro aanschaffen op https://www.eancode.nl en staat voor Een Europees Artikel Nummer. Dit is cijferreeks die u onder de streepjescode op een product vindt. Doordat ieder product zo’n unieke EAN heeft, kunnen artikelen gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden, het zorgt voor een unieke identificatie.

Stap 3: je producten toevoegen aan je winkel

Je weet welk artikel je wilt gaan verkopen op bol.com. Hoe voeg ik deze toe? Dit is vrij eenvoudig te managen via de backend van bol.com. Je kan producten handmatig één voor één toevoegen of uploaden via een bulk csv bestand.

De kans bestaat dat jouw product ook al door andere verkooppartners wordt verkocht. Kijk eerst of je artikel al online staat door te zoeken op productnaam of EAN code. Staat je artikel er nog niet tussen en is het echt nieuw op bol.com dan kan je het alsnog toevoegen.

Wil je bijvoorbeeld een bestaande Mascara verkopen op bol.com van het merk Maybelline dan zie je direct welke aanbieders er al zijn:

Wat moet ik doen indien er al meerdere aanbieders zijn?

Bol.com wil haar bezoekers het beste aanbod bieden. Wanneer meerdere partners hetzelfde artikel aanbieden via bol.com, wordt één van de partners geselecteerd voor het koopblok. Met andere woorden, de beste advertentie zie je in de zoekresultaten. Hieronder zie je dat bol.com zelf het koopblok in handen heeft maar dat het artikel ook door 8 andere aanbieders wordt aangeboden.

Het koopblok wordt bepaald door het beste aanbod te bieden termen van prijs, levertijd en service. Heb je het koopblok, dan wordt de kans aanzienlijk groter dat het artikel dat wordt toegevoegd aan de winkelwagen, afkomstig is uit jouw assortiment. In de e-course: Win het koopblok leggen we daar meer over uit.

Ik voeg een nieuw artikel toe, welke informatie moet ik indienen?

1. Je begint met het invullen van een titel en productgroep. De productgroep die je selecteert bepaald welke informatie minimaal nodig is om je product online te krijgen.

2. Vul je prijs, voorraad en levertijd in. Tegen welke voorwaarden ga je je product aanbieden. Informatie die je sowieso moet opgeven:

  • Levertijd
  • Voorraad
  • Verkoopprijs
  • Conditie

Met de prijscalculator kan je je prijs vaststellen. Hierin zie je ook meteen welke commissie je moet afdragen aan bol.com, je BTW kosten en je hebt de mogelijkheid om verzendkosten en overige kosten toe te voegen zodat je kan zien wat je marge onder aan de streep is. Daarnaast zie je ook meteen, indien er andere aanbieders zijn, welke prijzen zij hanteren en wie het koopblok heeft.

Toelichting kostprijs berekenen:

Zodra jij je producten wilt verkopen op bol.com krijg je te maken met variabele kosten. Hieronder een korte toelichting van bovenstaande afbeelding. Stel jij wilt een mascara verkopen voor 15euro die je inkoopt voor 3euro. Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat je 4,30euro marge maakt op je product. Waar gaan deze variabele kosten naartoe?

3.1. BTW

We moeten in Nederland allemaal BTW betalen. Bol.com rekent in haar prijscalculator kosten exclusief BTW. In Nederland wordt gerekend met 3 verschillende belastingpercentages, namelijk 0%, 9% en 21%. BTW betaal je over je omzet of de verkoopprijs van je artikel, in dit geval de mascara.

Je BTW wordt als volgt berekend:

€15,- / 121 * 21 = €2,60

Wanneer je een product verkoopt met 9% BTW dan deel je uiteraard door 109 voordat je het met 9 vermenigvuldigd.

3.2. BOL.COM kosten

Iedere bol.com reseller moet een bemiddelingscommissie betalen aan bol.com. Deze commissie bestaat uit 2 onderdelen:

  • Een vast bedrag
  • Een percentage van de verkoopprijs

In de meeste gevallen is het vaste bedrag op 0,40 eurocent vastgesteld. De percentages variëren tussen de 4% en 15%. Een actueel overzicht kan je hier bekijken en downloaden.

Als jij een mascara van 15euro verkoopt krijgt bol.com hier 1.15euro bemiddelingskosten. De vaste bijdrage en in dit geval 5% van de verkoopprijs.

3.3. Verzendkosten

In deze e-course gaan we een paar pagina’s naar onder wat dieper in op de verschillende manieren van verzenden. In bovenstaand voorbeeld zijn we uitgegaan van een postpakketje die jij als ondernemer zelf verstuurd. Kosten bedragen hiervoor 3,95euro.

3.4. Overige kosten

In dit blok kan jij de overige kosten opgeven. Denk hierbij aan de inkoopprijs, de verpakking, eventuele marketingkosten, opslagkosten etc. In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een inkoopprijs van 3,00euro.

3.5. Marge per product

In bovenstaand voorbeeld zouden we een marge van 4,30euro maken. Een winst van 28,6%. Zodra je meer ervaring krijgt in het verkopen op bol.com wil je opschalen. De kunst is dan om dezelfde marge onderaan de streep over te houden. Wellicht ga je gebruik maken van een fulfillment center, koop je goedkoper in omdat je hogere oplages inkoopt of nemen je advertentie kosten toe? Factoren die het bedrag onderaan de streep beïnvloeden.

Vul de overige productinformatie aan. Denk hierbij aan:

  • Mooi en duidelijke productoto’s
  • Zoekwoorden geoptimaliseerde producttekst
  • Technische informatie zoals gewicht, lengte, voeding
  • Informatie over de verpakking

Hoe beter en completer jij je product aanbiedt hoe beter bol.com je artikelen kan indexeren.

Stap 4: Ik heb een product verkocht. Hoe komt deze bij de klant?

Het is zover, je artikelen staan live en je hebt je eerste sale. Nu moet het product naar de klant. Binnen het platform van bol.com zijn er een paar mogelijkheden en kennen we de volgende levermethodes:

Je eigen verzendwijze

De naam geeft al aan wat deze levermethode inhoudt. Door een eigen verzendwijze te hanteren neem jij het gehele logistieke proces op je. Jij schakelt een bezorgdienst in en je houdt de klant op de hoogte over de bezorging.

Deze bestellingen kun je handmatig verwerken binnen het platform van bol.com. Heb je al een webshop waar je je product al verkoopt? Dat is mooi want je kan deze verzendwijze door een orderkoppeling koppelen aan je webshop. Hierdoor lopen de bol.com orders automatisch met je webshop orders mee.

Verzending via Bol.com

Wil je het verzendproces deels uit handen geven? Dat kan. Bol.com biedt de dienst ‘verzending via Bol.com’ aan. Hierbij kan jij als verkoper eenvoudig en voordelig je bestellingen bij de klanten krijgt. Je koopt als het ware verzendzegels in via bol.com. Heb je een order dan print je je verzendzegel uit en plak je deze op het pakketje. Deze kan je vervolgens inleveren bij de pakketdienst. Via deze methode heb je een paar voordelen:

  • Je krijg goedkopere tarieven
  • Informatie over je bestellingen loopt via bol.com
  • Bol.com geeft je geen tik op de vingers zodra je pakketjes vertraging oplopen via de pakketdienst.

Deze dienst kan je ook goed koppelen aan een extern fulfillment bedrijf. Hierdoor besteed je het voorraadbeheer proces ook uit. Een fulfilment bedrijf is een bedrijf dat het gehele logistieke proces rondom de verwerking en afhandeling van orders van jou uit handen neemt. Bijvoorbeeld voor een webshop en marketplace verkoopaccouns. Dit wordt ook wel e-fulfilment of webshop logistiek genoemd. Belangrijke voordelen die de meeste e-fulfillment bedrijven aanbieden:

  • Ontvangst en opslag goederen
  • Orderpicking en verpakken orders
  • Het verzenden van pakketjes
  • Klanten service en retourverwerking

Indien je een goede e-fulfillment partner voor bol.com zoekt zou je contact op kunnen nemen met Bollux. Deze zijn gespecialiseerd in fulfillment alleen voor bol.com. Daarnaast bieden ze ook nog verschillende services voor content optimalisatie.

Logistiek via Bol.com

Met deze dienst geef jij het gehele verzendproces (van voorraadbeheer, tot pakketjes inpakken tot het daadwerkelijk verzenden) uit handen aan bol.com. Je stuurt je voorraad naar bol.com en zij leggen de artikelen op voorraad. Tarieven zijn afhankelijk van gewicht en afmetingen van je producten.

Deze dienst was zo populair dat er momenteel selectief nieuwe verkooppartners worder toegelaten voor deze dienst.

Stap 5: De beste service leveren

Zo, je bent een heel eind op weg. Je eerste product staat online, je logistiek en voorraadbeheer loopt als een zonnetje. Nu is het tijd om je te onderscheiden tov je concullega’s op bol.com. Dit doe je door goed te presteren op basis van de bol.com servicenormen.

Bol.com meet deze op basis van input van jouw klanten. Hierdoor geven deze servicenormen een goede indicatie hoe jouw winkel presteerd op het platform. De servicenormen die worden bijgehouden van jouw winkel zijn:

  • Artikelen op tijd leveren
  • Het aantal annuleringen
  • Track & trace codes tijdig aanleveren bij je klanten
  • Goede telefonische bereikbaarheid
  • Klantvragen correct beantwoorden
  • Beoordelingscijfer
  • Responstijd
  • Retouren
  • NPS na klantcontact

Let op(!), een slechte service leveren is not done. Bol.com wil graag dat jij dezelfde klantvriendelijke service biedt als het platform zelf. Scoor je slecht op bepaalde service normen dan kan je een strike ontvangen. Dit is een soort strafpunt dat het platform uitdeelt. 1 strike kan gebeuren en is geen schande. Krijg je er 5 dan wordt je winkel tijdelijk gesloten en moet je een verbeterplan indienen. Krijg je er 7 dan wordt je verkoop account definitief gesloten.

Een voorbeeld:

Lever je in een week tijd meer artikelen te laat en is je weekscore 93% of lager, of worden er meer dan 3 artikelen geannuleerd in een week en is het percentage annuleringen hoger dan 2% tov het totaal aantal geleverde producten, dan ontvang je een strike.

Strikes worden gemeten over een periode van 22 weken. Heb je 23 weken slecht gescoord op service en de 22 weken daarna volgens de norm? Dan vervalt je strike.

Een korte samenvatting:

Een hele hoop tekst voor eigenlijk het simpelste onderdeel van marketplaces; starten. Het spel begint pas echt zodra je artikelen online staan en je wilt gaan opschalen met sales en of producten. Een korte recap van de belangrijkste aandachtspunten:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je je zaken en administratie voor elkaar hebt om je verkopersaccount aan te melden.
  • Check het assortiment beleid voor je producten en zorg dat je producten voldoen aan dit beleid
  • Voeg je producten toe, handmatig of per bulk.
  • Zorg dat je product en prijs informatie zo volledig mogelijk is
  • Regel je logistieke proces
  • Zorg dat je de servicenormen van bol.com kan bieden

Zo, je bent begonnen met het verkopen van producten op bol.com. Nu is het tijd om op te schalen door middel van adverteren en je zichtbaarheid te vergroten. Verbeter je vindbaarheid door productoptimalisatie. Krijg het koopblok in handen. Zorg dat jouw product binnen de eerste 1-5 zoekresultaten komt. Werk aan jouw winkel dus!